A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olur?

a sinifi is guvenligi egitimi

Mimarlık, mühendislik fakültesi ve fen fakültesinden mezun olanlar ÖSYM’nin düzenlediği sınavla iş güvenliği uzmanı olmaya hak kazanırlar.

Günümüzde iş güvenliği uzmanlarının çalışma alanları oldukça geniştir. Sağlık sektöründen, inşaat sektörüne, tekstil firmalarından, temizlik şirketleri dahil bütün sektörlerde iş güvenliği olmazsa olmaz oldu.

İşletmenin özelliklerine bağlı olarak sınıflara ayrılırlar. Üç tane işletme sınıfı vardır. Bunlar de şu şekildedir;

  • A sınıfı: Çok tehlikeli
  • B sınıfı: Tehlikeli
  • C sınıfı: Az tehlikeli yerlere bakar.

Görüldüğü üzere A sınıfı uzmanlar çok tehlikeli işletmeler de görev yapar. Şimdiler de sayısı en az olan uzman da bunlardır.

Çünkü gerekli eğitime ve tecrübeye sahip kişilerin sayısı azdır. Günümüzde iş güvenliği yasasının güncellenmesi ile birlikte birçok kişi iş güvenliği alanına yönelmiştir. Hükümet bu konuda ciddi adımlar atarak iş kazası riskini düşürmüştür.

A sınıfı iş güvenliği uzmanı nasıl olur diye merak edenler belirli yükümlülükleri yerine getirmiş olmalıdır. A sınıfı uzman olmak için şu şartların yerine getirilmesi gerekir;

  • B sınıfı uzman belgesiyle en az 4 sene fiilen görev yapan yaptığını belgeleyen kişiler A sınıfı eğitimi alıp sınavında başarılı olmalıdır.
  • Genel müdürlükler ve buna bağlı birimler de mimar, mühendis ve teknik eleman olarak en az 10 görev yapılmalıdır. Ardından da iş güvenliği sınavından başarılı olmak gerekir.
  • İş sağlığı ve güvenliği alanın da doktora yapmış mimar, mühendis ya da teknik elemanlar alabilir.
  • İş sağlığı ve güvenliği alanında en az 8 sene müfettiş yardımcılığı yapmış mimar, mühendis ya da teknik elemanlar alabilir.

A sınıfı iş güvenliği uzmanı nasıl olur konusunda bilgiler edinmek istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz. Kurumumuzdaki eğitimciler gerekli donanıma sahiptir. Tecrübeleri ile adaylara yardımcı olurlar. Bilindiği üzere A sınıfı uzmanlar çok tehlikeli yerler de görevini icra eder.

Bu görevi üstlenmek için öncelikle gerekli donanıma ve tecrübeye sahip olmak gerekir. Ardından da ÖSYM’nin yaptığı sınavdan 100 üzerinden 70 alınmalıdır. Sınavdan geçer puan alanlar A sınıfı uzman olmaya hak kazanır. Ayrıca iş güvenliği üzerine uzun yıllar çalışıp tecrübe edinenler de belgeyi alabilirler.

A sınıfı iş güvenliği uzmanı nasıl olur diye merak ediyorsanız kurumumuzdan destek alabilirsiniz. Kurumumuzda mevcut durumunuz göz önüne alınarak bir değerlendirme yapılır. Böylece sınıf atlamanız sağlanır.

A sınıfı iş güvenliği uzmanı nasıl olur konusunda iyi bir araştırma yapmanız faydalı olur. Bunun için iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliklerini incelemek de bilgi verici olur.

Ama eğer mevcut durumunuz bunlarla tam uyuşmayan bir benzerlik gösteriyorsa bakanlık tarafından yetkilendirilmiş bir eğitim kurumu size detaylı bilgiler sunabilir. Böylece A sınıfı iş güvenliği uzman nasıl olur konusunda doğru bir adım atmış olursunuz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hemen Arayın