Düzce A Sınıfı İş Güvenliği Kursu

A SINIFI KURSİYERLERİMİZE ÖZEL ‘‘A’’ SINIFI İSG EĞİTİMİ +90 553 907 98 84.

İş Sağlığı ve Güvenliği Nedir?
İş güvenliği; işyerlerinde, çalışanlara sağlıklı çalışma ortam sunmak, çalışanları ve çevredekileri çalışma ortamındaki olumsuz etkilerinden korumak, iş ile işçi arasındaki uyumu en üst düzeye çıkarmaktır. Bunu yaparken de oluşabilecek riskler ile maddi ve manevi zararları tamamen engellemek veya en aza indirgemek, çalışma ve üretim verimini ise en üst seviyeye çıkarmaktır. Özet bir anlatımla; işyerlerinde faaliyet gösterilen iş nedeniyle oluşabilecek her türlü uzun ve kısa vadeli sağlık problemlerini ortadan kaldırmaya yönelik çalışmaların tümüne verilen isimdir.

section background

İş Sağlığı ve Güvenliğinin tanımını ILO ve Dünya Sağlık Örgütü ise 1950 yılında şöyle yapmıştır. Tüm mesleklerde işçilerin bedensel, ruhsal, sosyal iyilik durumlarını en üst düzeye ulaştırmaktır ve sürdürmektir. İşçilerin çalışma koşulları yüzünden sağlıklarının bozulmasını önlemek, işçilerin mesai sürecinde sağlığa aykırı etmenlerden oluşan tehlikelerden korumak, işçileri fizyolojik ve psikolojik durumlarına en uygun mesleksel ortamlara yerleştirmek ve bu durumlarını sürdürmek yani işin insana ve her insanın kendi işine uyumunu sağlamak şeklinde yapmışlardır.

Ülkemizde İş Sağlığı ve Güvenliği Kavramını Nasıl Tanımlayabiliriz?

İş sağlığı ve iş güvenliği, tarihsel süreç içerisinde insanlığın çalışma gereksinimi içerisinde olmaya başladığı günlerden bugüne kadar kavramsal bir karşılığının yerini tutmuştur. Bu eğilimin tarihsel seyir defterine göz attığımızda temsili dönemlerin mevcut üretim altyapısıyla olan bağı dikkatleri çekmektedir. Bilinen ilk toplumlar olan avcı toplayıcı gruplardan günümüze işbölümünün belirgin hale gelmesi, yapılan işlerin kalitesinin artması, işi yapanın sağlığı ve güvenliğini kaçınılmaz hale getirmiş ve özellikle sanayi devrimi sonrasında görülen yoğun iş kazaları bu kavramsal setin uzunca bir süre tartışılarak tanımlanması gerekliliğini de ortaya çıkarmıştır. İş sağlığı ve iş güvenliği kavramlarını tanımlayabilmenin yolu öncelikle işi yapan kişinin insan olmanın bir gereği olarak sağlık ve güvenlik hakkı üzerinden düşünmeyi gerektirir. İşi yapanın hem işyeri ortamı içerisinde hem de sosyal hayatında sağlık ve güven içerisinde olması mevcut iktisadi ve sosyal düzlem olan kapitalizmin sürekliliğini sağlamanın da bir gerekliliği olarak karşımıza çıkar.

İş sağlığı ve güvenliği kavramı, dünyadaki sanayileşme atağı sonucunda; işçilerin çalışma koşullarının daha iyi hale getirilmesi çalışmaları ile ortaya çıkmıştır.

Ülkemizde son zamanlarda yaşanan; yaralanma, ölüm, işgücü kaybı, telafi edilebilecek ekonomik kayıpların yanında telafi edilmesi imkânsız, manevi zararlar doğuran iş kazaları sebebi ile de dikkatler bir kez daha iş sağlığı ve güvenliğine yönelinmesine etki etmiştir. Türkiye’nin Avrupa Birliğine giriş süreci döneminde çıkarılmış olan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile konu ile ilgili büyük adımlar atılmıştır.

Resmi verileri incelediğimizde ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği alanında problemlerin, özellikle de iş kazalarının sayısının fazla olduğu, sonuçlarının ise çok geniş bir kesimi etkilediği görülmektedir. Bu sebeple çalışma yaşamında ülkemizin en büyük sorunlarından birisinin de iş kazaları olduğunu ifade etmemiz mümkündür.

İş sağlığı ve güvenliği alanında gerekli önlemlerin alınmaması; iş kazalarının artmasına ve ülke ekonomisine ciddi anlamda zarar verilmesine sebep olmaktadır.

6331 Sayılı İş Kanunu, ‘’kamu ve özel sektöre ait bütün işlere ve işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine, çırak ve stajyerler de dâhil olmak üzere tüm çalışanlarına faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır.’’ kapsam maddesi ile bazı istisnalar hariç, iş sağlığı ve güvenliği kanununun, tüm çalışma alanlarında uygulanması sağlanmıştır. 6331 Sayılı Kanun’daki amaç; kaza sonrası zararı, tazminat ile karşılama değil iş kazası ve meslek hastalıklarını önleyecek yöntemleri geliştirmektir.

Başta devletin kendisi olmak üzere tüm ilgililerin iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarında başarıya katkı sağladığı bir çalışma yaşamında kişilerin can güvenliği ve sağlığı ile ülke ekonomisi koruma altına alınmış olur. Bu durumun aksi, karşımıza; insanın hayatına, sağlığına ve ekonomik gücüne zarar veren kazaların yaşanmasına sebebiyet verecektir.

6331 Sayılı Kanunun Uygulanmasında İSG Uzmanlarının Önemi Nedir?

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı, İş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Aile, Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş, iş sağlığı ve güvenliği uzmanlığı belgesine sahip, bakanlık ve ilgili kuruluşlarında çalışma hayatını denetleyen teknik personeldir.

İş sağlığı ve güvenliği uzmanlığı sertifikası tehlike grubuna göre;

Az Tehlikeli İşyerlerinden sorumlu C Sınıfı

Tehlikeli İşyerlerinden sorumlu B Sınıfı

Çok Tehlikeli İşyerlerinden sorumlu A Sınıfı olarak üç gruba ayrılmıştır.

A Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği ( İSG ) Uzmanlığı

A sınıfı İSG Uzmanı Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

(B) Sınıfı İSG Uzmanları İSG Katip Fiili Çalışma Raporu ile 4 yıl (1460 gün) tam zamanlı çalışmış olmalarını belgelemeleri üzerine Çalışma Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş eğitim kurumu Yeni Uzman Akademi’den eğitim almaları üzerine ‘‘A Sınıfı İSG Uzmanlığı’’na geçişin ilk adımını tamamlamış olurlar.

Yeni Uzman Akademi’de A Sınıfı İSG Uzmanlığı Eğitimleri;

90 saat uzaktan eğitim

90 saat örgün eğitim

40 saat pratik eğitimden oluşur.

A Sınıfı İSG Sınavları

İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimlerini tamamlayan adayların Çalışma Bakanlığının görevlendirmesi ile ÖSYM tarafından yılda iki defa düzenlenen sınava girmeleri gerekir. İSG A Sınıfı Sınavları 50 sorudan oluşmakla beraber; sınavda başarılı sayılmak için 35 ve üzeri doğru yapmaları ( 70 puan ve üzeri ) almaları gerekir.

Yeni Uzman Akademi’de A Sınıfı Eğitimleri

İş sağlığı ve güvenliği eğitimleri sadece Çalışma Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş eğitim merkezleri tarafından verilebilmektedir. Yeni Uzman Akademi de Çalışma Bakanlığı tarafından işyeri hekimliği ve işyeri hemşireliği eğitimlerinde olduğu gibi İSG C-B-A eğitimlerinde de yetkilendirilmiş eğitim kurumudur.

Yeni Uzman Akademi Düzce Anadolu Yakası ve Avrupa Yakası Şubeleri, İzmir Şubesi, Ankara Şubesi, Bursa Şubesi, Diyarbakır Şubesi ile eğitim faaliyetlerine devam eden kurumsal bir firmadır. Kurumsal olmanın yanı sıra 8 yıllık tecrübesi ile eğitim sektörünün parlayan yıldızı olarak bir adım önde olmanın ve başarı basamaklarını tırmanırken rehberlik ettiği siz değerleri kursiyerlerimizi de aydınlatmaya devam ediyor.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hemen Arayın