İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN ZORUNLU ALANLAR
Kavram olarak, ilk kez, 1986 yılında Çernobil’de meydana gelen nükleer kazadan sonra hazırlanan bir raporda kullanılmıştır Hazırlanan bu rapor, Çernobil kazasında önemli tasarım eksikleri, örgütsel hatalar ve çalışanların ihlallerinin önemli bir rol oynadığına işaret etmektedir.
Gerek Çernobil’de meydana gelen kazada, gerekse diğer önemli kazalarda, ‘güvenlik kültürü’ özellikle risk düzeyinin yüksek olduğu durumlarda, insan faktörünün güvenliği sağlamadaki rolünü açıklayan anahtar bir kavram olmuştur.
Uluslar arası Çalışma Örgütü’nün sosyal ve ekonomik güvenliği artırma stratejisi, güvenliğin 7 temel boyutuna odaklanmaktadır: İş piyasası güvencesi, istihdam güvencesi, iş güvencesi, beceri geliştirme güvencesi, çalışma güvenliği, temsil güvencesi, gelir güvencesi.
İş Sağlığı ve Güvenliğinde Devletlerin Görevleri Nelerdir?
Kayıt dışı istihdamın önlenmesi
- Çocuk işçiliğinin yok edilmesi
- Cinsiyet ayrımcılığının yok edilmesi
- Sosyal güvenliğin desteklenmesi
- Gelir dağılımı adaletsizliğinin azaltılması
- Yaşanabilir bir asgari ücretin saptanması
- Kamu sağlık hizmetlerinin düzenlenmesi
- İşyerinde çalışan işçi sayısına bakılmaksızın, her çalışanın İSİG hizmetlerinden yararlanmasının sağlanması
- Güvenilir bir kayıt sistemi kurulması
- Hekim iş müfettişi istihdamı
- İş kazalarının “Bilimsel” analizi
- İşçi Sağlığı Enstitülerinin kurulması/yaygınlaştırılması
- Yasalarda çalışanların korunması
İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Kimdir?
Usul ve esasları yönetmelikle belirlenen, iş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş, iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip, Bakanlık ve ilgili kuruluşlarında çalışma hayatını denetleyen müfettişler ile mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakültelerin mezunları ile teknik elemanıdır.
İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlarının Zorunlu Olduğu Alanlar Nerelerdir?
İş güvenliği uzmanlarının görev alabilmeleri için; çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde (A) sınıfı, tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde en az (B) sınıfı, az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde ise en az (C) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olmaları şartı aranır. Bakanlık, iş güvenliği uzmanlarının ve işyeri hekimlerinin görevlendirilmesi konusunda sektörel alanda özel düzenleme yapabilir.
Yeni Uzman Akademi’de İSG Eğitimleri
İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimleri bakanlık talimatıyla, yine bakanlık tarafından izin verilmiş eğitim merkezleri tarafından;
90 saat uzaktan (asenkron)
90 saat uzaktan (senkron)
40 saat staj eğitimi olarak yapılır.
Yeni Uzman Akademi iş sağlığı ve güvenliği alanında A, B ve C sınıflarında eğitimler düzenleme amacıyla Çalışma Bakanlığından gerekli tüm izinleri alarak faaliyet gösteren bir eğitim kurumudur. Yedi yıllık bir geçmişe sahip kurumumuz ülkemizin farklı illerinde faaliyet göstermekle beraber; pandemi döneminde yüz yüze eğitimlerin online sisteme taşınması ile birlikte eğitim alanını internetin olduğu tüm alanlara yaymıştır.
Eğitim kurumumuz, katılımcılarını girecekleri İSG sınavlarına hazırlamanın yanında hayata hazırlama yönünde programlar düzenlemektedir.
İSG Eğitimini Yeni Uzman Akademi’den tüm katılımcılar ücretsiz olarak;
İSG Konu Anlatım Kitabı
İSG Deneme Kitabına sahip olacakları gibi
Sınav Öncesi Soru Çözüm Programına da katılma hakkı kazanırlar.
Ayrıca Yeni Uzman Akademi olarak tüm kursiyerlerimize kariyer planlamalarında yardımcı olmak amacıyla;
ISO 45001
ISO 9001
ISO 14001 Sertifikalarını da ücretsiz veriyoruz.
Bir lisan bir insan sözünden yola çıkarak tüm kursiyerlerimizi İngilizce ve Rusça derslerimize ücretsiz katılmaya davet ediyoruz.