İSG EĞİTİMİ VEREN KURUMLAR
İSG sertifikası alınması için öncelikle iş güvenliği eğitimlerine katılmak, ardından İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü İşyeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavına girilmesi gerekmektedir. Bu sınav sonrasında, sınıfa uygun sertifika alınabilir.
İş sağlığı ve güvenliği sertifikası alıp İSG uzmanı olmak için başvuru esnasında hazırlanması gereken evraklar ise şöyle:
- Başvuru yapılacak kuruma hitaben, adayın belirlenmiş iş güvenliği eğitimleri arasından kendi istediği bölümü seçmiş olduğu ve T.C. kimlik numarası ile iletişim bilgilerinin de içinde yer aldığı başvuru yazısı
- Başvuran adayın eğitim durumunu belgeleyen mezuniyet belgeleri ve diplomalar
- A sınıfı iş güvenliği eğitimine katılmak isteyen adaylar için B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesi ve bu belge ile beş yıl boyunca bir yerde çalıştığına dair yazı
- Aynı şekilde B sınıfı iş güvenliği eğitimine katılmak isteyen adaylar için C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesi ve bu belge ile beş yıl boyunca bir yerde çalıştığına dair yazı
- Yurtdışından alınan iş güvenliği uzmanı belgelerinin ise bakanlıklar tarafından onaylanması gerekmektedir.
Üç sınıftan oluşan iş güvenliği sertifikasının sahip olduğu sınıflar ise şu şekildedir:
- Çok tehlikeli kabul edilen iş yerleri için A sınıfı,
- Tehlikeli kabul edilen iş yerleri için B sınıfı,
- Az tehlikeli kabul edilen iş yerleri için C sınıfı
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİM SÜRECİ NASILDIR?
Eğitim Süreci: İş sağlığı ve güvenliği eğitimleri üç kısımdan oluşur.
- Uzaktan Eğitim
- Örgün ( yüz yüze eğitim)
- Staj eğitimi
Uzaktan eğitim: İnternet üzerinden asenkron yani canlı olmayan derslerdir. Bu dersler eğitim kurumu tarafından kursiyerlere gönderilen kullanıcı adı ve şifre ile yine eğitim kurumunun yönlendirdiği program üzerinden yapılır. Kursiyer istediği saatler içerisinde sisteme dahil olup dersleri takip edebilir. Bu eğitimin süresi 90 saattir. Dersler genel itibari ile 15 günlük bir ders programı içersinde işlenir.
Örgün Eğitim: Kursiyerin kayıtlı olduğu eğitim kurumunda aldığı derslerdir. Örgün eğitim dersleri 09:00 – 15:00 ve ya 15:00 – 21:00 arasında yapılır. Toplam 90 saattir ve uzaktan eğitim programında olduğu gibi dersler 15 günlük bir program içersinde işlenir.
Pandemi dönemi; örgün eğitim programları tamamen online sisteme taşınmıştır. Kursiyerler eğitim kurumuna gelmeden internetin olduğu her yerden yine 09:00 – 15:00 veya 15:00 – 21:00 saatleri arasında online olarak eğitimlerini tamamlar. Online eğitimler de 90 saattir.
İş sağlığı ve güvenliği yüz yüze eğitim şartları ile online eğitimleri arasında süre, devam zorunluluğu gibi konularda tek fark online eğitimde kursiyerlerin dersi internet üzerinden takip etmeleridir. Aslında böylelikle kursiyerler her yerden dersleri takip etme lüksüne sahip olurlar.
Staj Eğitimi: İş sağlığı ve güvenliği eğitiminin son kısmıdır. Kursiyerlerin burada edinecekleri bilgiler hem girecekleri İSG Sınavında hem de İSG Uzmanı olduktan sonraki dönemde ihtiyaçları olan birçok bilgiyi elde etmelerine sağlar. Staj eğitimi İSG Uzmanlarının gözetiminde yapılır. Staj eğitimi bittiğinde hem İSG Uzmanı hem de staj yapılan işyeri sahibinin imzaları ve onayı alınır. Staj eğitimi ise 40 saat sürmektedir.
Sınavlar
- Eğitim programlarını tamamlayan adayların sınavları bakanlığın yetkilendirmesi ile ÖSYM’ye yaptırılır.
- Girdiği ilk sınavda başarılı olamayan aday, yeniden eğitim programına katılmak zorunda değildir.
- Sınavlarda 100 puan üzerinden en az 70 puan alan adaylar başarılı sayılır.
Sonuç Olarak: Yeni Uzman Akademi Eğitim kurumu olarak profesyonel eğitim kadromuz ve sektörde edindiğimiz 7 yıllık tecrübe ile İstanbul, Ankara ve İzmir’den sonra, şimdi de geleceğin C, B, A sınıfı İSG Uzmanlarını yetiştirmek ve mesleğe hazırlamak için Van’dayiz. İSG Uzmanlık Eğitimlerinizi Van’da şansa değil işin ‘‘UZMAN’’ına bırakarak siz de karlı çıkın.